Druk, druk, druk

Terwijl ik dit schrijf, vallen de mussen van de daken tijdens een van de eerste echte warme dagen van het jaar. De zomer is begonnen, scholen hanteren tropenroosters en het nationaal hitteplan is weer van kracht. Mensen gaan massaal naar het strand, zoeken meertjes op en genieten van de zon en schaduw. En welke vraag ik me dan stel; Hoe kan het dat al die mensen tijd hebben om daar te gaan zitten en niets te doen en hun tempo te verlagen?

Vraag iemand in je omgeving tegenwoordig hoe het is. De kans is groot dat de ander zegt dat hij of zij het zo druk heeft. We moeten van alles; een partner, kinderen, carrière, een mooi huis, sporten, een sociaal leven, vakanties en vul het rijtje verder maar aan. Maar van wie moet dat? Staat er iemand op je deur te kloppen dat je huis perfect op orde moet zijn? Dat je nog beter moet presteren op je werk? Dat je vaker moet sporten of dat je zoveel mogelijk sociale verplichtingen afloopt? Het simpele antwoord is nee. De enig die de druk oplegt ben je zelf en als je eerlijk bent, weet je dit al lang.

De lange dagen geven de meeste mensen meer energie en in tegenstelling tot een winterdepressie hoor je maar weinigen over een zomerdepressie. De warmte zorgt ervoor dat we iets minder hard ons best doen in huis. Waarom zouden we ook? We leven meer buiten en we maken er simpelweg minder tijd voor. Waar we wel tijd voor maken? Van het genieten van tijd met familie en vrienden.

Het kan dus wel; meer tijd nemen voor elkaar en minder gejaagd leven. Ben jij iemand die het altijd druk heeft? Houd dan eens bij op welke momenten jij je vrij voelt van druk en geniet. Schrijf het op in een zakboekje of in je telefoon. Bewaar dit voor de momenten dat je weer volledig opgaat in de waan van alledag en je altijd maar weer druk voelt. Kijk er op die momenten naar en ga eens na wat je anders kan doen om weer bij dat fijne ongedwongen gevoel te komen. Je hoeft niet gelijk op vakantie te gaan naar een warm land. Begin met iets kleins, zoals een zomerse muziekje, je favoriete zomerdrankje of ga met familie of vrienden erop uit naar een bos of strand. Zet voor even die knop om en laad jezelf weer op. Kijk hierbij van een afstandje naar je leven en vraag jezelf af of je bij die groep wilt horen die altijd maar druk, druk, druk is of dat het ook anders kan. En nu…..geniet van de mooie dagen, schrijf op wat voor leuke dingen je doet en waar je blij van wordt voor de momenten dat het net even minder is.