De opruimcoach Marie Kondo

Het kan je bijna niet zijn ontgaan, dé hit op Netflix over een Japanse vrouw die als opruimcoach mensen helpt hun huis te reorganiseren. Ook ik heb de serie gekeken en stelde mij daarbij de vraag waarom het zo een hit is hier. In haar eigen thuisland Japan blijkt ze helemaal niet zo populair.

Deze Japanse vrouw hanteert als opruimcoach twee belangrijke principes die wij als Nederlanders niet gewoon zijn. Ze bedankt het huis én ze bedankt de spullen voordat je afscheid ervan neemt. Maar misschien wel de belangrijkste les die ze ons leert: Bewaar alleen spullen die je plezier geven. Hier kan ik me met heel veel spullen in vinden, maar er is genoeg in je huis waar je geen plezier aan beleeft. Denk aan de spullen voor het huishouden, zoals een dweil. Deze spullen kun je natuurlijk niet allemaal weg doen.

Marie heeft een grote groep trouwe fans. Wat ik me afvraag? Waarom raakt ze de nuchtere Nederlandse vrouwen met deze Japanse benadering? Of is het de Japanse vouw- en opruimtechniek die ons doet denken aan origami?

Maanden nadat ik de serie heb bekeken en met vrienden en collega-opruimcoaches heb gesproken, kan ik niets anders dan concluderen dat het fenomeen “opruimcoach” gewoon nog vrij onbekend is. Marie Kondo doet namelijk wat een opruimcoach nu eenmaal tot haar werkzaamheden rekent. Een opruimcoach helpt mensen weer de organisatie over het huis of kantoor in eigen hand te nemen.

Zij gaat rigoureus aan de slag en laat je al je kleding op een hoop op je bed gooien en dan uitzoeken. Voor de een zal dit werken, maar een ander begint weet niet meer wat hij aan moet met die enorme berg. Helaas moét je je wel door die berg heen worstelen, want je wilt tenslotte weer in je bed liggen vannacht.

Hoe ik te werk ga? Dat hangt helemaal af van de vraag. Is niet ieder mens anders? Soms komen we niet verder dan een la uitzoeken en een andere keer wordt een volledige zolder opgeruimd. Belangrijkste is dat je zelf je behoefte aangeeft en de snelheid bepaal jij.

Een opruimcoach is er om je weer fijn te laten voelen in je eigen omgeving en het idee te geven dat je weer de controle hebt over de organisatie.

Marie Kondo, dank voor het bekendheid geven aan het beroep van opruimcoach. Veel van de methoden zijn handig en pas ik toe. En verder?

Ik ga voor de persoonlijke klik en gebruik uit alle kennis die ik heb de beste methoden om jou op maat te helpen met jouw wensen.

Heb je interesse? Je kunt me mailen op info@suzannevanweerd.nl. Bellen kan ook op 06 52 07 22 99.