Geld genoeg, nu nog het overzicht

Vaak wordt gedacht dat een budgetcoach alleen ingeschakeld wordt bij financiële problemen. Denk hierbij aan schulden of aan het moeilijk rondkomen. Dat dit lang niet altijd zo is, bewees dit stel.

Op een avond kwam ik bij een stel in Amsterdam. Ze woonden al heel wat jaren in hun woning en waren enkele maanden daarvoor ouders geworden. Sinds de gezinsuitbreiding waren ze op zoek naar een ander huis en inmiddels wisten ze wat ze aan hypotheek konden krijgen. Verstandig als ze waren, besloten ze eerst te bekijken wat ze op dat moment vrij te besteden hadden. Ze wilden liever niets inleveren op hun uitgavenpatroon. Kortom, de hoogte van de hypotheeklast wilden zij bepalen aan de hand van de maandlast aan hun nieuwe woning. Daarnaast wilden ze ook graag sparen.

Mijn hulp was ingeroepen om hun inkomsten en uitgaven in kaart te brengen. Nietsvermoedend zat ik daar en wat bleek? Hij bleek een fulltime chirurg, zij had een parttime kantoorbaan. De inkomsten waren heel hoog en de vaste lasten zoals de woning en verzekeringen waren vrij laag. Maandelijks bleef een zeer groot bedrag over en dit werd naar hartenlust uitgegeven.

We vulden hoge bedragen in om zo eerlijk mogelijk in kaart te brengen wat ze uitgaven. En toen bleef er nog altijd een hoog spaarbedrag per maand over. Alleen…dat geld was nergens. Elke paar maanden hadden ze bedacht om een grote uitgaaf te doen, zoals een elektrische bakfiets.

Al jaren afgestudeerd waren ze nog altijd bezig met hun studieschuld af te betalen. Waarom ze die nog niet in hadden gelost? De rente was zo laag en je mocht er jaren over doen. Klopt, maar je betaalt wel degelijk rente. En waarom zou je nog jaren een schuld afbetalen als je dit binnen een paar maanden zonder problemen kunt?

Dan kwam er nog bij dat ze een kind gingen opvoeden en daar hoort ook financiële opvoeding bij. Ga jij je kind leren dat schulden hebben normaal is? Dat je alles moet uitgeven en maar hopen dat er geen tegenslag komt waar je voor had kunnen sparen? En denk je dat je kind gelijk ook tonnen verdient per jaar?

Toen het einde van de sessie naderde,  kwam steeds meer het besef dat ze echt heel veel geld uitgaven en vaak zelf niet eens wisten waaraan. Ze hadden hun studieschulden afbetaald kunnen hebben en een mooi bedrag kunnen sparen.

Als budgetcoach is het niet aan mij om te oordelen wat iemand met zijn geld doet. Wel is het mijn taak om alles in kaart te brengen en te laten zien wat de consequenties zijn van het bestedingsgedrag. Wat de klant vervolgens hiermee doet, is geheel aan hem of haar.

Heb jij inkomsten, maar het gevoel de grip kwijt te zijn. Dan kan de budgetcoach jou op de goede weg helpen.